Vilket är det bästa betalkortet?

0
139

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Ett betalkort påminner om ett kreditkort, men den stora skillnaden på dessa är att med ett kreditkort har du möjlighet att dela upp fakturan när den kommer. När du får fakturan från ditt betalkort, är det däremot så att den ska betalas i sin helhet, direkt. Om du funderar på vilket som är det bästa betalkortet, så beror det på. De olika betalkorten har olika förmåner samt att de även har olika fördelar och nackdelar att ta i beaktning.

För att du ska kunna bestämma vad som är bästa betalkortet för dig, så är det bra att fundera på vad det är du vill använda det till och vad för slags förmåner du vill ha kopplat till det. En annan viktig sak att kolla närmare på är vad de olika korten kostar och vad de har för olika avgifter.

Att tänka på då du ska välja betalkort

Det finns en del saker du bör tänka på och kolla upp innan du väljer ett betalkort. Bland annat bör du jämföra olika korts avgifter och kostnader mot varandra. En del betalkort kan ta ut avgifter för det mesta, medan andra har väldigt låga, eller inga avgifter för vissa saker. Kolla även upp om betalkortet kommer med eller utan årsavgift. Samt hur hög den är. Många gånger är det dock lite exklusivare förmåner på de kort som har en hög årsavgift.

Bland avgifter som kan förekomma finns bland annat uttagsavgift och valutapåslag. En del betalkort tar en avgift när du tar ut pengar i en uttagsautomat. Sedan kan det vara att de tar ingen avgift vid uttag i Sverige, men att de gör det om du tar ut pengar utomlands. Valutapåslag är även det kopplat till att du använder kortet utomlands. Det är då en avgift som du får betala för att du handlar i en annan valuta än SEK.

Bonus, rabatter och förmåner

Olika betalkort kan ha olika bonusprogram och lojalitetsprogram. En del betalkort ger dig poäng på dina köp medan andra ger dig unika rabatter i vissa butiker. Det finns även de kort som ger tillgång till förmåner för dig som flyger mycket. Det i form av att du har tillgång till lounge på flygplatsen samt mycket mer. Du bör alltså fundera på vad för bonuskort, rabatt eller förmån som passar dig bäst.

Skillnader mellan betalkort och kreditkort

Det kan vara rätt lätt att blanda ihop begreppen betalkort och kreditkort. Båda är ett kontokort, med en kredit kopplad till sig.

Den allra största skillnaden mellan dessa båda kort är hur du betalar tillbaka den kredit du använt dig av. Ett kreditkort ger dig alltid möjligheten att delbetala dina köp, medan ett betalkort, där ska du betala hela fakturan då den kommer. Alla köp och uttag samlas på en faktura varje månad.

Både betalkort och kreditkort går oftast att använda var du vill. Förutom de som är bundna till ett visst företag eller butikskedja.

Det finns även en annan skillnad mellan betalkort och kreditkort och det är att betalkort har något färre rabatter och bonusar kopplade till sig. Däremot brukar det vara en bra mycket högre kreditgräns på betalkort än kreditkort. Det gör att du kan köpa dyrare saker, men betala först månaden efter, vilket kan komma till användning om du exempelvis ska ge din mor en fin present eller vill skämma bort någon.

Varför välja ett betalkort?

Du kanske funderar på varför du ska välja ett betalkort före ett kreditkort? Fördelen med ett betalkort är att du ofta har en högre kredit, som gör att du kan göra större köp, men inte behöva betala det förrän månaden efter. Detta kort är bra för dig som inte vill krångla med delbetalningar och betala en massa extra ränta. Det är även ett kort som passar företag bra, dels för att låta anställda använda det, dels för att hantera företagets ekonomi med. Om du vill hitta bästa betalkortet som passar dig, så se då till att fundera på det vi skrivit och jämför sedan de olika alternativen mot varandra.