Vad bör du veta om veganskt godis?

0
185

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Allt fler väljer att leva veganskt. Ett naturligt resultat av det är att behovet av att tillverka matvaror som är helt och hållet veganska växer.

I samband med det ökar även efterfrågan av nyttigt & veganskt godis. I lösgodishyllan finns det gott om olika produkter som dessvärre inte fungerar om du är vegan. I många fall innehåller godiset mjölk, ägg, animaliska tillsatser och gelatin. Hur ska man veta om en godissort är vegansk och vad gör man tänka på? Undgå inte ifrån att godiset är veganskt, det är den viktigaste regeln. Läs gärna genom innehållsförpackningen för att skapa dig en förståelse av ingredienserna.

Vilka ämnen i godis bör du undvika som vegan?

Låt oss säga att du nu tagit upp en godisförpackning. Vilka ämnen bör du akta dig för om du är vegan.

Vegan godis ska vara helt fritt från animaliska produkter. Därför bör du undvika vissa ämnen.

De fyra vanligaste e-numren du ska hålla ögonen öppna för är:

• e441: gelatin. Den bildas nämligen efter avkylning vid kokning av köttben

• e904: shellack – är en sekret från den indiska lacksköldlusen

• e120: karmin är ett färgämne framtaget ur olika lusarter

• e901: bivax – är en animalisk tillsats

Att leva som vegan

Att leva som vegan betyder att du väljer bort kött och andra animaliska produkter från din dagliga kost. Ett sådant djurvänligt och betydelsefullt val görs av allt flera svenskar idag. Den veganska livsstilen uppfattas också som mer hållbar och klimatsmart som även gynnar din hälsa. I många fall anses veganmat hälsosammare tack vare dess höga proteinhalt kombinerad med låg fettnivå.

En vegansk livsstil innebär också att du klär dig i material som inte innehåller djurs hudar eller päls. Du får inte heller konsumera produkter (såsom skönhetsprodukter) där djur har blivit utnyttjade i djurförsök. Att vara vegan betyder för många att bryta de gamla traditionerna och blicka mot ett miljövänligare och djurvänligare liv.