Vad betyder ransomware?

0
139

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Ransomware är en variant på malware eller ett skadligt dataprogram som kan drabba din dator. Det som sker i samband med en sådan attack är att du förlorar en del (eller alla dina) sparade filer.

Ransomware använder sig av utpressning för att få ägaren att betala en viss lösensumma för att få tillbaka sina förlorade filer. Hur fungerar en sådan attack? Hackers gör ett intrång på din dator och krypterar dina filer tills du betalar lösensumma som de efterfrågar. Ransomware anses vara en del av dagens organiserade brottslighet.

Så här gör du om du drabbas av ransomware

Vad gör du om du drabbas av ransomware? Här kommer några bra tips:

  • Stäng av din dator. Detta är det första du bör göra om du märker att du drabbats av ransomware. Stäng av din Wi-Fi, dra ur sladden eller tvångsavsluta för att stänga av tillgången till din dator. Allt som är kopplat till den drabbade enheten måste kopplas bort (till exempel hårddiskar).

  • Läs gärna en guide om hur du kan bli av med viruset. Sådana finns det gott om på nätet. Observera att du får läsa från någon annans dator ifall din enhet är draggad. Det finns även företag som erbjuder att avkryptera dina filer. Oftast kostar en sådan tjänst då summan du behöver betala varierar mellan olika företag.

Skydd mot ransomware

Vad kan du göra för att motverka sådana typer av cyberattacker? Först och främst rekommenderas det att du skaffar dig ett antivirusprogram. Det finns gott om olika varianter. Du kan betala en årlig avgift eller månatlig sådan. Ett årligt abonnemang är alltid billigare.

Ett annat bra råd är att uppdatera dina program. Vilka program kan du då fråga? Operativsystem, appar och webbläsare bör uppdatera för att minimera risken för malware och ransomware. En uppdatering innebär oftast även ett bättre säkerhetssystem.

Gör kopior på dina filer, helst till en cloud. I det fallet kommer inte en sådan typ av attack spela så stor roll för dig.