Saker att tänka på om du vill ha ny teknik på jobbet

0
43

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Inom många kommuner och regioner så har det idag kommit att bli många arbetsuppgifter som tagits över av robotar eller av AI, alltså artificiell intelligens. Dock så finns det inte särskilt mycket forskning kring hur det kan komma att påverka arbetsmiljön. Därför är det bra att tänka till lite, innan man bara kör på med att ta in ny teknik på jobbet. Ägna gärna en stund åt denna sida, för att läsa om tekniknyheter. Robotar och AI är något som redan idag används en hel del. Socialstyrelsen gjorde en översikt 2019 som visade att då används det på hela 59 sätt, bara inom vård och omsorg.

Vad kan tekniken göra för dig?

Innan du satsa på att införa AI eller en robotiserad tjänst, så kan det vara bra att fundera på vad denna typ av teknik kan hjälpa till med. Fundera även på vad för problem som kan tänkas uppstå. Det är viktigt att ha en helhetssyn så att man inte bara ser till själva tekniken, utan att man även ser till samspelet mellan teknik, människa och organisation.

Bra saker att fundera på

Om det är så att du eller hela din arbetsplats funderar på att införa ny teknik, så finns det en del att tänka på. Bland annat bör den nya tekniken ni väljer utveckla er verksamhet. Så se till att inte bara hoppa på första bästa ny teknik bara för att den är just nu, eller för att den verkar spännande.

Se även till att noga tänka på arbetsmiljön och det redan innan du eller ni inför en ny teknik i just er verksamhet.

Se också till att den som ska implementera förändringarna och utvecklar den har en god kunskap om både tekniken och om arbetsmiljön.

Se till att se arbetsmiljön som en helhet. Det innebär att även medarbetarnas situation och omgivning ska tas med och att det inte bara ska handla om system som är digitala.