Hur väljer man diskmaskin?

0
289

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Att ha en diskmaskin är en självklarhet i många svenska kök. Det underlättar vardagen och hjälper dig att hålla köket rent och prydligt. Eftersom det finns många olika modeller att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken sorts diskmaskin man ska köpa. Vi har sammanställt en lista på olika modeller för att göra ditt val av diskmaskin lite lättare!

Diskmaskinsmodeller

  • Inbyggd eller integrerade diskmaskin

Inbyggda och integrerade diskmaskiner är populära val i många kök. Skillnaden mellan dessa två är att inbyggda diskmaskiner har en frontlucka, medan integrerade maskiner inte har någon frontplåt, utan du kan själv välja en kökslucka som passar den övriga inredningen. Du kan även välja om du vill ha en halvintegrerad diskmaskin, med knappar och display på framsidan eller en helintegrerad, med knapparna på luckans ovansida så att de är dolda.

  • Fristående diskmaskin

Traditionella diskmaskiner kallas fristående, eftersom är utformade så att de kan stå separat eller skjutas in under köksbänken. Det finns även mindre modeller som kan ställas på köksbänken. Eftersom fristående diskmaskiner är mer synliga bör du tänka på att välja en färg och modell som passar den övriga inredningen i ditt kök.

  • Bänkdiskmaskin

En bänkdiskmaskin är en liten maskin som kan ställas på köksbänken. Denna modell passar bäst i små lägenheter, så att man slipper diska för hand och kan hålla köket prydligt. Med en modern bänkdiskmaskin kan du förbruka mindre vatten än när du diskar för hand.

  • Energisnål diskmaskin

Oavsett vilken av ovanstående modeller du väljer bör du ta en titt på diskmaskinens energiförbrukning. Att investera i en energieffektiv diskmaskin som förbrukar mindre vatten och energi kan bli billigare i längden och är dessutom bättre för miljön. Energiklassen anges på en skala från A till D. De flesta nytillverkade diskmaskiner är energisnåla och har energiklass A – A+++. Många moderna diskmaskiner har även sensorer som anpassar mängden vatten till hur smutsig disken är, för att minska vattenförbrukningen.