Förbered bilen för våren

0
741

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Våren är på ingång och du som är bilälskare är antagligen väldigt glad för detta. Du har säkerligen sett fram emot att få ta ut bilen och köra runt i ljus och värme. Men med våren kommer också en del arbete och underhåll som en bil kräver.

Använd inte dubbdäck

Först och främst gäller det att ta av dubbdäcken för dig som har använd det. På många platser är det nu vanligt med förbud mot dubbdäck. Om du bryter mot reglerna kan du bli bötfälld på upp till 1000 kr. Polisen kan välja att bara ge dig en varning men har även rätt att utfärda en bot på direkten. Tänk också på att det finns ett generellt förbud mot dubbdäck mellan 16 april och 30 september. Det kan vara svårt att hålla reda på dessa regler så se till att vara extra försiktig.

Utseendet är viktigt för många

En bil är mer än ett transportmedel. Många vill ha en vacker bil som är ren snygg och som folk avundas. Man vill gärna ha rätt färg på bilen samt en vacker lack. Stenskott och repor försvinner dock inte igenom rengöring, utan det krävs mer arbete.

Stenskott är vanligt

Stenskott på vindrutan är ett vanligt problem under våren. Stenskott, men även små repor, kan man förhoppningsvis bli av med genom lite polering. Om det är allvarligare skador kan du dock behöva beställa ett lackeringsarbete från en verkstad. Billackering genomförs på en verkstad som sköter hela processen professionellt åt dig. På så sätt slipper du oroa dig för att göra fel och kan känna dig säker på att du får ett bra resultat.

Fixa små repor själv

Att få en repa på karossen kan göra en väldigt irriterad och upprörd, speciellt om bilen precis har lackats om. Har man bara fått några mindre märken är det dumt och onödigt att lackera om hela bilen, mindre skador kan enkelt åtgärdas själv.

Polera din bil först

En bil utsätts alltid för smuts, grus och nederbörd – oavsett hur försiktig du är. Om du inte polerar bilen innan du vaxar den kommer lacken ta skada, gör därför det förarbete noggrant för att slippa lacka om igen på direkten. Samtidigt håller sig färgen längre genom en polering.

En polering är det första steget som behöver göras innan du vaxar bilen. Genom att tvätta och polera bilen blir du av med smuts och orenheter som annars skulle riskera att tränga igenom. Poleringen tar bort mindre skador i det första lagret och skyddar bilen.

Lacken är det översta lagret

Normalt består billack av tre olika lager. Ett bas, sedan färgen och slutligen det översta lagret. Det översta lagret i billacken är tjockare än själva färgen, det förbättrar lackets utseende och skyddar bättre mot smuts.

Sist men inte minst – vaxning

Vaxen läggs överst på bilen och är det sista lagret i lackningen. Alltså hamnar smuts på vaxen och inte på lacken – vilket är meningen. Det fungerar som ett skydd, ungefär som när du impregnerar in en möbel av trä för att skydda den mot vätskor som skadar träet.