Ett smart hem, kan det vara något?

0
273

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Tänk att ha ett smarthem där alla essentiella saker sköter sig själva. Det kan låta som rena science fiction, men vi känner ju till sedan länge. Ta termostaten på elementen. Den avläser själv vilken temperatur som rummet har och reglerar värmen i elementen efter detta. Det tar vi ju som en självklarhet. Då är det inte längre så främmande att tänka på persienner med solcensorer som läser av om persiennerna ska vara öppna eller stängda.

Du kan också ha lampor som styrs av ljuset i rummet. Här kan det dock vara smartare ur säkerhetssynpunkt att du själv programmerat lamporna. På så vis kan de tända och släcka efter varandra, så det verkar som någon som går från ett rum till ett annat. När det väl är programmerat, behöver du inte tänka mera på det. Du kan snabbt ändra det via en app i din telefon ifall du skulle vilja det. Det kan vara skönt att sätta på värmen i huset en halvtimme innan du är hemma, så det redan är uppvärmt och skönt när du anländer.

Hur fungerar det?

Ett riktigt smarthem kan ju stort sett sköta sig självt. Oavsett vilket system man har är det docka alltid du som programmerar den. Sedan sköter du systemet via en app på din telefon. Du kan titta in på https://www.somfy.se/ och läsa betydligt mera om olika system.

Det är helt enkelt en vidareutveckling på de timers vi använde oss av förr i tiden. En timer på kaffekokaren så att den startade precis innan vi steg upp. Numera kan sköta detta via sin app. Resultatet är det samma. En härlig doft av nybryggt kaffe i hela köket när man stiger upp. En pergola kan ställas in att ändra sig på olika klockslag, eller den kan ha censorer som följer vädret. Våra apparater blir smartare och smartare.