Bra saker att veta om bygglov

0
125

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Vill du bygga ut ditt hus, eller är det kanske en veranda du vill ha? Oftast startar ett byggprojekt med ett bygglov, men det är inte alltid du måste ha ett. Det hela beror på vad det är du ska bygga. Ett bygglov krävs då det görs en ändring av utseende på en byggnad. Det kan vara att man bygger om eller bygger till. Det krävs även bygglov om man ändrar så funktionen så att användningen blir väsentligt ändrad.

Vad gäller för bygglov och altaner?

Man brukar generellt säga att om du bygger ett trädäck i marknivå, så behövs inget bygglov. Dock kan det finnas vissa undantag. Är altanen mer än 1.20 meter över mark eller om den är inbyggd, då krävs bygglov. Det bästa är att fråga din kommun om vad som gäller för ditt område.

Vilka handlingar och ritningar krävs?

Till din bygglovsansökan ska du bifoga handlingar och ritningar som är tillräckligt bra så att det går göra en korrekt bedömning. Bland annat ska dina dokument visa vad det är som ska göras och var samt hur det kommer att se ut. För hjälp med bygglovsritningar, läs mer här.

Vad händer om du bygger utan bygglov?

Om du bygger något och någon anmäler det, det är då som åtgärder vidtas. Dock kan det vara så att du i efterhand kan få bygglov för det du byggt, om det är möjligt. Men du får ändå betala en sanktionsavgift. Du kan ta bort det olovliga bygget före nämnden beslutar något och då slippa betala denna avgift. Om det är så att du inte kan få bygglov i efterhand, så får du ett så kallat föreläggande om att ta bort byggnaden samt även här en sanktionsavgift. Tar du inte bort bygget, så blir det ofta en slags böter. Förr privatpersoner handlar det om ett par tusenlappar, men för företag kan det handla om miljoner!